Moj profil

Zašto je planinarenje popularno i kakvu hranu jesti dok osvajate vrhove otkrili su nam poznati Hiking Croatia avanturisti

Posljednjih godina planinarenje je brojnima postao nezamjenjiv hobi koji puni baterije, oslobađa um i tijelo od stresa te jamči nezaboravne prizore. Zanimalo nas je stoga sve najbitnije što jedan početnik treba znati prije nego krene u planinu. Savjete o tome što ponijeti od opreme, čime se hraniti i koje planinske vrhove osvojiti potražili smo kod poznatog dvojca koji se krije iza bloga Hiking Croatia.

Daria Bedeniković i Mario Jurina entuzijasti su koji već nekoliko godina inspiriraju svojim planinarskih turama ovjekovječenima fotoaparatom. Beskrajno opuštajuće i zadivljujuće prizore objavljuju na svom blogu i instragam profilu Hiking Croatia.
P.S. Pazite dok ćete prelistavati fotografije, zaljubljivanje u planine je zajamčeno!

S nama su podijelili priču o počecima bavljenja planinarenjem i savjete za sve one koji tek planiraju poći u planine. Naravno da su nam otkrili i omiljenu hranu koju nose na izlete, a nas su zanimali i detalji oko pripreme jela na nadmorskim vsiisnama i često nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Za početak nam ispričajte kako ste započeli s hobijem planinarenja i što vam planinarenje trenutno predstavlja u životu?

Planinarenje smo zapravo započeli vrlo spontano, a kasnije se to pretvorilo u veliku ljubav i najdraži hobi. Kao fotograf sam imao priliku raditi na jednom projektu u koji je bilo uključeno snimanje na najvišim planinskim vrhovima u Hrvatskoj i tako sam se prvi put zapravo ozbiljno susreo s planinama. Naravno, bilo je to super iskustvo i planinarenje me odmah privuklo tako da sam ubrzo u planine odveo i Dariu te smo jako brzo otišli na nekoliko zajedničkih planinarskih izleta. Od našeg prvog planinarenja je prošlo malo više od 6 godina, a i danas jednako obožavamo ovu aktivnost. Istraživanje novih lokacija predivne prirode nas ispunjava i zapravo koliko god da fizička aktivnost umori, s druge strane se misli itekako odmore na planini.

Iza vas su već deseci destinacija o kojima imamo priliku čitati, a zahvaljujući prelijepim fotografijama uživati u brojnim prizorima netaknute prirode. Koje bi destinacije izdvojili kao omiljene i zašto?

Ovo je pitanje na koje je gotovo nemoguće odgovoriti! Doista ima toliko predivnih lokacija na kojima smo bili i koje su nas oduševile, ali pokušat ćemo izdvojiti nekoliko najdražih na kojima smo bili u posljednje vrijeme i na koje se uvijek rado vratimo.

Dabarski kukovi na Velebitu - izdvojili bismo cijeli Velebit, ali Dabarski kukovi su nam najdraži dio predivnog Velebita i već nekoliko puta smo se vratili ovamo. Stijene koje izviru iz šume čine zaista jedinstvene prizore, a nakon planinarenja samo pola sata vožnje autom je udaljena plaža i kupanje u moru. Teško da postoji bolja kombinacija!

Dolina Soče u Sloveniji - jedna od najboljih ideja za izlet u proljeće, boja Soče je nestvarna, a u dolini postoji nekoliko super lokacija za lakše šetnje i izlete poput Tolminskih korita, Slapa Kozjak i Velikih korita Soče. U Dolinu Soče smo se također vratili nekoliko puta, a samo je pitanje vremena kada dolazimo ponovno.

Dolomiti - pravo savršenstvo za sve ljubitelje planina. Od rijeka, jezera do predivnih planinskih vrhova. Odlično uređenih staza za planinarenje ima bezbroj, a pogledi su predivni gdje god se okrenuli. Neke od nama najdražih lokacija u Dolomitima su Lago di Sorapis, Tofana di Rozes, Tre Cime di Lavaredo i Lago Federa.

Za sve one koji planiraju planinarenje uključiti u svoje redovne aktivnosti, što savjetujete kako krenuti i naravno što je potrebno pribaviti od opreme?

Početnicima uvijek savjetujemo da prvo krenu u svoje lokalne planine ili brda koja su im blizu i već donekle poznata, a naravno najbolja opcija je upisati se u planinarsko društvo i proći planinarsku školu u kojoj se nauči jako puno korisnih stvari o sigurnom kretanju i boravku u planinama. Po pitanju opreme nama osobno je najbitnija kvalitetna obuća, jer u gojzericama ipak provodimo najviše vremena, a upravo to je i najveća greška kod dosta planinara koje srećemo po brdima. Krenu u planine na neki ''lakši'' hike u platnenim tenisicama koje nisu prilagođene terenu, a upravo to je dobitna kombinacija za zaraditi neku ozljedu. Osim kvalitetne obuće, sve ovisi o težini izleta, ali neke stvari koje bi uvijek trebale biti u ruksaku su: set prve pomoći, kvalitetna jakna koje će nas zaštititi od vremenskih uvjeta, naglavna svjetiljka, powerbank za mobitel i naravno dovoljno hrane i tekućine.

Sjećate li se nekih od najvećih izazova s kojima ste se susretali tijekom planinarenja i dali je među njima bilo onih koji su imali veze s hranom?

Bilo je tu svakakvih zgoda i nezgoda u posljednjih nekoliko godina, ali definitivno najveći izazov je bio povratak sa Šugarske dulibe s ozlijeđenim gležnjem. Poprilično nezaboravno i bolno iskustvo, ali na sreću sve je dobro završilo. Naravno, ima i zanimljivih doživljaja povezanih s hranom, a jedno od posljednjih iskustava koje nije baš za pamćenje je gulaš u jednom planinarskom domu koji je bio na granici jestivog. Nakon nekoliko sati hoda jedva smo čekali sjesti i pojesti nešto konkretno i toplo u domu, a onda potpuno razočarenje. Na kraju smo posegnuli u ruksak u kojem uvijek imamo nešto naše hrane tako da nismo ostali gladni, već samo razočarani. Jedno od luđih iskustava je bilo i noćenje u skloništu Struge gdje su nam puhovi preko noći napravili kaos i pojeli pola hrane za koju smo mislili da smo je dobro osigurali u vrećicama, ali ujutro kada smo se probudili je ispalo da to baš i nije bio slučaj.

Koliko su vam prehrana prije planinarenja i izbor namirnica tijekom planinarenja bitni ?

Prehrana je jedan od bitnijih faktora, a pogotovo prije planinarenja. Najgore je na izlet krenuti gladan u nadi da ćete nešto pojesti po putu ili na vrhu, a zapravo vrlo brzo dođe do pada energije i tada hodanje postaje prava muka i puno teže nego što bi zapravo trebalo biti. Tako da je dobar doručak uvijek obavezan prije napornog dana u planinama! Za vrijeme planinarenja je hrana osim goriva koje nam daje energiju i velika motivacija! Već u startu zacrtamo gdje će se što pojesti pa imamo dobru motivaciju po putu. Izbor namirnica u našem slučaju je raznovrstan, jako brzo nam dosadi ista hrana ako je ponovimo na nekoliko izleta pa volimo kombinirati i uvijek smišljamo nešto novo i zanimljivo.

Koja vam je omiljena namirnica ili jelo kada ste izloženi fizičkom naporu? Što je od namirnica potrebno izbjegavati, s obzirom da znamo kako brojna jela crpe energiju?

Tuna! Jedna od najdražih namirnica koju oboje obožavamo jesti u planinama. Uglavnom se u ruksaku nađe Eva tuna Kus-Kus ili Mexicana u limenci, te nekoliko tortilja. Tunu iz limenke stavimo u tortilju, zarolamo i imamo najdraže jelo. Ovo nam vjerojatno nikada neće dosaditi. Ono što mi izbjegavamo u planinama je jako slana, prezačinjena i ljuta hrana koja izaziva žeđ i dehidraciju, a vode u planinama baš nema na svakom uglu, pa je treba štedjeti.


Koja vrsta hrane se preporuča onima koji planiraju jednodnevni ili višednevni izlet u planine? Na što posebno treba obratiti pažnju s obzirom na vremenske uvjete, ali i okruženje u smislu pripreme, kvarljivosti hrane?

Uvijek je bitno da sa sobom imamo hranu za koju znamo da nam odgovara, a u isto vrijeme će nam dati dovoljno energije za izlet. Obroke volimo podijeliti u nekoliko dijelova pa radimo više pauza i cijelo vrijeme nešto grickamo po putu. Kada smo na jednodnevnim izletima ne volimo puno komplicirati oko hrane i uglavnom ne nosimo kuhalo već su to neki homemade sendviči, Eva tuna limenka i tortilja, limenka sardine, a s obzirom da smo oboje iz Zagorja često tu bude i domaćih suhomesnatih delicija. Naravno, kada su velike vrućine izbjegavamo hranu koja bi se mogla pokvariti nakon nekoliko sati u vrućem ruksaku.

Što je sve potrebno ponijeti sa sobom za vrijeme dva dana boravka u planinama? Koji bi bio popis potrebnih stvari, uključujući hranu i potreban pribor?

Imamo jedan detaljan blog na ovu temu u kojem se može pronaći kompletan popis za jednodnevne i višednevne izlete. Popis stvari uvelike ovisi o godišnjem dobu i planiramo li prespavati u šatoru ili nekom od skloništa, a u nastavku slijedi popis za dvodnenvi izlet koji uključuje spavanje u skloništu:

  • set prve pomoći
  • vreća za spavanje
  • podloga za spavanje
  • jastuk na napuhavanje
  • japanke
  • set za higijenu
  • nagalvna svjetiljka
  • powerbank
  • zaštita od kiše za ruksak
  • vodonepropusna jakna/kabanica
  • rezervna odjeća (majica, čarape, flis)
  • sunčane naočale
  • krema za sunčanje
  • vrećice za smeće
  • japanke
  • kuhalo i kartuša
  • upaljač i šibice
  • pribor za jelo i šalica

Kod višednevnih izleta je bitno da hrana ne zauzima previše mjesta u ruksaku i da ne bude preteška pa su idealna opcija dehidrirani obroci koji se pripremaju samo s vrućom vodom, ali i hrana u limenkama koja je ukusna i ne zauzima puno mjesta, a potrebno ju je po želji samo brzinski podgrijati. Ne trebamo ni spominjati kako nema ništa bolje nego pojesti nešto fino i toplo kao npr. gulaš nakon cijelog dana u planinama, tada hrana jednostavno ima bolji okus! A evo i neki popis hrane za jednu osobu kako bi mi to spakirali za dvodnevni izlet:

  • Eva tuna salata Mexicana
  • tortilje
  • Podravka gulaš ili bolognese umak u limenci + tjestenina
  • dehidrirani doručak sa zobenima i proteinima
  • pecivo i pašteta
  • 4 čokoladice
  • keksi
  • kava
    Naravno, nakon večere u skloništu slijedi i desert, a tu smo se specijalizirali za mini palačinke koje tradicionalno radimo u skloništu. Kod kuće napravimo smjesu za američke palačinke koju stavimo u jednu bocu te ubacimo u ruksak, a u skloništu ispečemo palačinke na kuhalu. Naravno uz Lino Ladu su dobitna kombinacija!

Topliji dani su pred nama, više vremena stižemo provoditi u prirodi – možete li izdvojiti top 5 destinacija kao preporuku za jednodnevni izlet tijekom proljeća i ljeta?

Moramo priznati da mi nismo baš neki fanovi zime tako da smo jedva dočekali toplije dane i proljeće koje je zapravo idealno vrijeme za planinarenje, jer se priroda probudi iz zimskog sna, sve se zazeleni, a tamperature još uvijek nisu previsoke. Neke od lokacija koje bismo svima preporučili za proljetni izlet su Dolina Slapnice na Žumberku, Velika planina u Sloveniji, Mjesečev plato na Krku, PS Ždrilo i Ždrilski kuk na Velebitu te Risnjak u Gorskom kotaru. Izleti su otprilike poredani i po težini, a Dolina Slapnice i Velika planina su odlična ideja za cijelu obitelj, jer su staze lagane i ovo je više malo dulja šetnja nego planinarenje, a za one koji su željni avanture tu su preosatle tri lokacije na kojima će se svi dobro zabaviti i uživati u super pogledima.

Gdje vas možemo očekivati u narednim mjesecima i koja planina vam je na popisu željenih destinacija?

Još uvijek radimo planove za ovo ljeto, a uskoro nas čeka još jedan povratak u najdraže Dolomite na nekoliko dana. Jedan dio godišnjeg ćemo izdvojiti za Švicarsku koja nam je već dugo u planu te ako sve bude po planu uskoro ćemo se diviti pogledu na Matterhorn, a krajem godine planiramo i neko dalje putovanje.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.